piątek, 27 września 2024

Sałatka z letniego ogrodu

 

 
Schyłek lata i początek jesieni przynosi nam obfitość owoców i warzyw. Co roku korzystam właśnie z tej obfitości i zamykam te smaki w słoiku.Mogę nie robić przetworów, ale tę sałatkę uwielbiam i zawsze mam w swojej spiżarni, tym bardziej , że jej skład jest tak różnorodny.

Sałatka z letniego ogrodu

Po kilogramie - marchwi, kapusty białej, kapusty włoskiej, świeżych ogórków, pomidorów, czerwonej papryki, jabłek.

50dkg cebuli

Pól szklanki cukru

Szklanka oliwy z oliwek

Szklanka octu 6-proc.

Przyprawy; 2 garście soli, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

Wszystkie warzywa zetrzeć na tartce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, pomidory , paprykę i cebulę pokroić w kostkę.Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka, wlać oliwę, dodać cukier, sól i przyprawy, wymieszać i gotować. Od chwili zawrzenia gotować 20 min., pod koniec gotowania dodać ocet. Sałatkę wraz z płynem włożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 20 min.

Pozdrawiam cieplutko
Jasmin

1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie wygląda twoja sałatka. Zapewne jest bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń