Schyłek lata i początek jesieni przynosi nam obfitość owoców i warzyw. Co roku korzystam właśnie z tej obfitości i zamykam te smaki w słoiku.Mogę nie robić przetworów, ale tę sałatkę uwielbiam i zawsze mam w swojej spiżarni, tym bardziej , że jej skład jest tak różnorodny.
Sałatka z letniego ogrodu
Po kilogramie - marchwi, kapusty białej, kapusty włoskiej, świeżych ogórków, pomidorów, czerwonej papryki, jabłek.
50dkg cebuli
Pól szklanki cukru
Szklanka oliwy z oliwek
Szklanka octu 6-proc.
Przyprawy; 2 garście soli, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
Wszystkie warzywa zetrzeć na tartce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, pomidory , paprykę i cebulę pokroić w kostkę.Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka, wlać oliwę, dodać cukier, sól i przyprawy, wymieszać i gotować. Od chwili zawrzenia gotować 20 min., pod koniec gotowania dodać ocet. Sałatkę wraz z płynem włożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 20 min.
Pozdrawiam cieplutko
Jasmin
Bardzo smakowicie wygląda twoja sałatka. Zapewne jest bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńNie znam tej sałatki. Chętnie spróbuje w przyszłym roku :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie, może się skuszę i zrobię ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBrzmi rewelacyjnie! Muszę koniecznie przetestować ten przepis na niedzielnym obiedzie.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Skład wspaniały. Koniecznie muszę spróbować :-))
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację :-)